Parohia Chiliseni

Parohia Chiliseni

Prima biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construita în 1812, din bârne si valatuci cu pamant, acoperita cu dranita, ctitori fiind Constantin Stirbei si Enache Stirbei..
Pana în anul 1849 biserica din Chiliseni era folosita si de catre obstea satului Poieni. Deoarece biserica nu a mai putut fi restaurata datorita gradului de uzura între anii 1978- 1983 se construiste o noua biserica din caramida, pe temelie de beton, acoperita cu tabla zincata.
Biserica a fost construita cu contributia Mitropoliei Moldovei si Sucevei, care a suportat 60 % din valoare, iar restul reprezentând donatia credinciosilor din parohie si din satele vecine.
Biserica a fost pictata de un pictor fara atestat din partea Comisiei de Pictura Bisericeasca din Bosanci.
Biserica noua a parohiei Chililseni are acum hramul „Sfintii Trei Ierarhi”, paroh fiind preotul Mihai Alexandriuc.

Parohia Chiliseni

Biserica filiala – Poieni cu hramul „Sfântul Gheorghe” a fost construita în anul 1905 din lemn si acoperita cu tabla zincata. Biserica are forma de trefla si provine din donatie de la parohia Udesti
Biserica are turn central si doua turnulete la capatul coamei, dar în interior sunt închise; naosul este despartit printr-un paravan arcuit – desemnând locul unde stau femeile, acesta este mai înalt cu 20 centimetri fata de cel în care stau barbatii.
Biserica a fost construita de mesteri tarani, condusi de Gheorghe Andries. Pictura bisericii este realizata de o Orobca Anton din Suceava si Gheorghe Berlinschi din Satu – Mare – Radauti în stil neo-bizantin, pe fond gri închis.
În anul 2008, sub purtarea de grija a preotului oparoh Mihai Alexandriuc, biserica a fost renovata pentru prima data. Cu aceasta ocazie s-a schimba tabla cu una noua zincata, s-a batut scândura în exterior, iar în interior reparatii capitale.
De asemeniea, s-a construit în cimitirul satului Poieni o clopotnita noua si un clopot de 100 kilograme.

Parohia Chiliseni

Biserica filiala – Racova cu hramul „Înaltarea Sfintei Cruci” este construita din lemn si acoperita cu tabla.
În anul 1933, prin staruinta învatatorului Iorgu Manoliu, s-a obtinut transferul bisericii din Mihaiesti.
Pâna la aceasta data satul Racova nu a avut biserica.
Biserica pastreaza stilul taranesc, cu forma de corabie.
Se spune ca atunci când s-a demontat biserica din Mihaiesti singurul care a avut îndrâzneala sa înceapa demolarea a fost Constantin Palaguta din Racova, care ulterior s-a si îmbolnavit, a fost dus la Bucuresti – unde a si murit. Tatal lui zicea ca : „ Baietul e la întuneric pâna se va ierta fapta lui”, desi tot el a si donat locul pentru biserica.
Biserica a fost înzestrata cu ajutorul enoriasilor din parohie în timpul pastoririi preotului Mihai Alexandriuc cu o catapeteasma noua, sculptata în lemn de stejar, 3 policandre mari, vesminte si obiecte bisericesti, un clopot de 150 kg, a fost înlocuita scândura veche cu cea noua în exteriorul bisericii si s-a construit un gard nou.
În anul 2005 s-a construit un praznicar, cu o lungime de 16 metri, latime de 5 metri din BCA, pe temelie de beton si acoperit cu azbest.

Preot paroh Alexandriuc Mihai

Preot paroh Alexandriuc Mihai

Telefon: 0724245236